19 September 2016
Partners die meebouwen - wij zijn VOOR
Manager in de zorg, docent en ervaring met werving en selectie. Met die bagage werd Carola Roos partner bij VOOR. Jolien Kohlmann-Bins werkte jarenlang in het publieke domein. Ook zij koos ervoor om zich bij VOOR aan te sluiten als partner. Hoe is het om vanuit de werving en selectiezijde bij te dragen aan organisaties die zij zo goed kennen?
“Ik voel me betrokken en wil een organisatie echt verder helpen”, vertelt Carola Roos. Ze werkte in de zorg en in het hoger onderwijs. Ook deed ze eerder al ervaring op in het werving- en selectievak. Ze voelt zich te betrokken bij de sectoren om zichzelf buitenstaander te noemen. “Toch kan die rol wel prettig zijn. Voor mij is het werken met meer bagage. Dat ik daadwerkelijk zelf als docent en manager heb gewerkt, maakt het makkelijker om betekenis te geven aan wat er speelt.” Zij werd partner bij VOOR, een nieuwe bemiddelingsformule. VOOR werkt graag met mensen die hun ervaring en netwerk in een sector willen inzetten in een werving en selectierol. “Ik zit nu niet in de inhoud. De organisatie van een opdrachtgever bekijk ik van een zekere afstand. Werving en selectie is ook een vak op zich, ik heb eerder bij een werving en selectiebureau gewerkt. Ik kijk door de bril die daarbij hoort. Toch probeer ik altijd weer zo ‘blanco’ mogelijk aan een opdracht te beginnen. Wat het allerbelangrijkste is in dit vak? Ik denk belangstelling voor mensen en nieuwsgierigheid. Dit is het vak waarin je echt onbeschaamd nieuwsgierig mag zijn. Dat maakt het zo bijzonder.”
Waarom is het zo belangrijk om vragen te durven stellen?
“Een opdrachtgever ziet de werkelijkheid vanuit de organisatie zelf. Door in gesprek te gaan en (soms kritische) vragen te stellen en zaken ter discussie te stellen, gaat een opdrachtgever zich nog beter realiseren wat hij of zij in feite wil. Daardoor komen ze uiteindelijk uit waar ze willen, maar op een andere manier dan gedacht. Voor mij is het werken aan een werving en selectie opdracht ook een interventie.”
Wat wil je nu bijdragen aan zorg en onderwijs?
“Door mee te denken over welke professional een organisatie verder brengt, draag ik bij aan innovatie. Ik neem de ruimte om de vraag van een opdrachtgever te onderzoeken en zaken ter discussie te stellen. Op die manier krijg ik echt scherp wat voor soort persoon en professional een organisatie zoekt. Het blijft mooi om voor een opdrachtgever de meest passende professional te vinden”, vertelt ze. Ook wil ze haar vakmanschap (“vakvrouwschap”, noemt ze het zelf) verder ontwikkelen. Op welke manier? “In werving en selectieprocedures wil ik diepgang aanbrengen. Een profiel maken, de context van de functie en de organisatie scherp krijgen. De beste kandidaat zoeken en samen met de opdrachtgever selecteren, het zijn allemaal momenten waarop je van betekenis kunt zijn.”
Waarom specifiek bij VOOR?
“Mijn eerste indrukken waren fris, eigenwijs en verrassend. Dat sprak me aan. Het is altijd makkelijk om te roepen: we gaan het anders doen. Toch geloof ik dat bij een opdrachtgever, maar ook bij kandidaten, wel het gevoel blijft hangen van anders dan anders”, vertelt Carola. “Tegelijk professioneel en informeel. Niet zo deftig, gewoon goed. Kwaliteit kost iets, maar hoeft niet duur te zijn. We gaan tot het gaatje om de beste kandidaat te vinden en dat doen we tegen een heel mooi tarief. Als partners van VOOR vormen we een mooie groep mensen. Gericht op ontwikkeling en we benutten de kracht van het netwerk echt.”
Een andere partner die zich recent aansloot bij VOOR, is Jolien Kohlmann-Bins. Zij vertelt: “In mijn carrière in het publieke domein heb ik met veel bureaus te maken gehad. Dat waren positieve en negatieve ervaringen. Nu ik zelf aan die kant van de tafel zit, merk ik dat mijn kennis en ervaring in het publieke domein goed van pas komt. In kan me verplaatsen in de vraag van de klant en kan vanuit mijn huidige rol de beste kandidaat voor een passend tarief gaan zoeken. Daar heeft iedere organisatie recht op.”
Wat kun je nu betekenen voor het publieke domein?
“Het geeft voldoening om mijn jarenlange ervaring en expertise in te zetten voor heel veel organisaties in plaats van voor die ene waar ik in vaste dienst ben. Ook spreek je de taal, ken je de ontwikkelingen en kan ik echt waarde toevoegen. Het ondernemen en pionieren in deze rol maakt dat ik in staat ben nieuwe profielen te bedenken die passen en aansluiten bij de vragen van de opdrachtgever. Deze innovatie is wenselijk binnen het publieke domein en kan ik vanuit deze rol realiseren. Dat ik het publieke domein ken, helpt in positieve zin. Ik versta mijn opdrachtgevers, ik ken de taal en begrijp wat er in hun organisaties speelt. Ook brandt er in mij nog altijd een vlammetje: als er een mooie bestuurdersfunctie vacant komt bij een unieke publieke organisatie, gaat het kriebelen en denk ik ‘wat zou ik daar zelf kunnen doen’.”
Maatschappelijke opdracht met elkaar vervullen
“Toch heb ik me natuurlijk niet voor niets verbonden als partner aan VOOR. We combineren er vrijheid en verantwoordelijkheid. Altijd willen we de verwachtingen overtreffen. Vertrouwen en delen is bij ons een groot goed. Het draait er om ondernemerschap en innovatie. Opdrachtgevers voelen dat mijn partners en ik dit menen. Het is geen trucje, het is echt. Het feit dat we 10% van de omzet weggeven, appelleert aan mijn dieperliggende verlangen zo met elkaar te willen samen leven. Van delen word je rijk. Opdrachtgevers in het publieke domein ervaren ook de maatschappelijke opdracht die we met elkaar te vervullen hebben.”
Waarom specifiek bij VOOR?
“Het partnerschap gunt mij de kans me verder te ontwikkelen, te mogen doen waar ik goed in ben, mensen met elkaar verbinden en op de juiste plek te bemiddelen. Ik kan er mensen helpen bij de zoektocht naar hun bestemming. Daar wordt de wereld een beetje mooier van. Als partner geniet je veel ruimte en vrijheid, het verlangt zelfstandigheid en deskundigheid. In de toekomst verlang ik naar eigenaarschap, dat gaat voor mij verder dan partnerschap bij VOOR. Samen VOOR groot maken, niet ter ere van mijzelf, maar omdat ik geloof in het concept, alles om de samenleving een beetje mooier te maken."
Partners die meebouwen – wij zijn VOOR.
Steeds meer ambitieuze opdrachtgevers hebben positieve ervaring met de bemiddelingsformule van VOOR. Omdat ze snel in contact komen met de best passende professional die hun organisatie kan versterken. Voor tijdelijk of voor vast; staf, managers, directie, bestuurders en toezichthouders. Het netwerk van VOOR groeit daardoor snel. Ook komen we graag in contact met mensen die interesse hebben om partner te worden bij VOOR. Mensen die hun ervaring en netwerk in een sector willen inzetten in werving- en selectierol. Word je enthousiast als je dit profiel hebt gelezen? Stuur ons een mail of neem contact op met een van de partners. Steeds meer mensen zijn VOOR.