13 April 2016
Peer Lab, Wheels for Health en Boek Buddies genomineerd in VOORbeeld-verkiezing 2016
Op woensdag 5 april 2016 kwam de jury van de stichting VOOR bij elkaar. De uitdaging: nomineer drie projecten voor de VOORbeeld-verkiezing 2016. Daarvoor hadden de juryleden de keuze uit de tien inzendingen die in de openbare stemronde via LinkedIn de meeste stemmen hadden kregen. In die stemronde lieten zo’n 5.000 stemmers van zich horen.
In de VOORbeeld-verkiezingen mogen opdrachtgevers en zelfstandig professionals die werken met VOOR een project inzenden. Voor de winnaar ligt dit jaar € 25.735,- klaar om zijn of haar project te realiseren. VOOR geeft namelijk jaarlijks 10% van de omzet aan een project waar de wereld mooier van wordt. Welk project, dat bepaalt de onafhankelijke jury van de stichting VOOR: Tanja Jess, Anousha Nzume, Marith Volp, Omar Munie en Robbert Huijsman.
Zij nomineerden de volgende drie projecten: Peer Lab, Wheels for Health en Boek Buddies. De inzenders presenteren hun project bij de feestelijke finale van de VOORbeeld-verkiezing op 16 juni 2016. Op basis hiervan kiest de jury de uiteindelijke winnaar.
Bij het nomineren zijn de juryleden zorgvuldig te werk gegaan met hun, naar eigen zeggen, moeilijke opdracht. Want uit elk project blijkt enthousiasme en betrokkenheid. Ook komt elk project ten goede aan een specifieke groep mensen. “En voor wie kies je dan?” De jury vond dat alle projecten een mooi doel hadden. “Maar is de gekozen oplossing (en besteding van het geld) ook de meest effectieve manier om het doel te bereiken?” vroeg de jury zich soms af. Ze verdiepten zich grondig in de aangeleverde informatie. “Zien we goed wat de essentie van het project is of zien we alleen een pakkende presentatie? Is het project zelf goed of is vooral de presentatie goed?”
Herhaaldelijk klonk de vraag: wat is urgent, wat is actueel? Soms vond de jury onvoldoende helder hoe de projectideeën in de praktijk zouden uitwerken. En er werd kritisch gekeken: is duidelijk wat er met het geld gebeurt? Is er sprake van een duidelijk afgebakend project? Is in elk geval duidelijk wat het kapitaal betekent voor het project? Het moet helder zijn waar het geld naartoe gaat en hoe het project daarmee een verschil kan maken voor de doelgroep. “En gaat er een vonk van uit?”, formuleerde jurylid Robbert Huijsman kort en krachtig.
Na een avond discussiëren, wikken en wegen, maakte jury naar eer en geweten de beste keuze. Even gingen er stemmen op om van enkele projecten nog meer informatie te vragen. “Dan moet je alle projecten de kans geven aanvullende vragen te beantwoorden”, klonk het gewetensvol. Op basis van alle beschikbare informatie die de jury had, nomineert zij (in willekeurige volgorde):
PEER LAB -ADMINISTRATIE-EN FISCAAL ADVIESBUREAU PEER
Werk voor hoogopgeleide mensen met een ‘geschiedenis’ (arbeidsbeperking) – Vaardigheden verbeteren en talenten ontwikkelen – mogelijkheden ontdekken doorstroming naar betaalde baan – springplank – ruimte voor 6 medewerkers
Reacties van de jury:
Marith Volp: “Mooi om een kans te geven aan mensen die veel kunnen, maar begeleiding nodig hebben. Het is belangrijk om een gevoel van nut en waarde te hebben – en dat geeft werk je. De doelgroep kan in een veilige omgeving ervaring opdoen.”
Omar Munie: “Ik probeer zelf ook te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik weet hoe moeilijk het is om zo’n idee draaiend te krijgen. Mensen met een beperking ondersteunen, dat is een project waar ik echt achter sta.”
Robbert Huijsman: “Het is voor én door de doelgroep, dat spreekt me aan.”
Tanja Jess: “Het is mooi om mensen met een geschiedenis een toekomst bieden. En juist mensen die anders denken, kunnen met originele invalshoeken komen.”
WHEELS FOR HEALTH- SULAYMAN JUNKUNG GENERAL HOSPITAL, GAMBIA
Aanschaf tweedehands fietsen voor medewerkers – bekorten woon/werkverkeer – medewerkers schaffen fiets aan met microkrediet - opstart eigen fietsenmakerij – aanschaf pick up truck en tweede ambulance
Reacties van de jury:
Omar Munie: “Dit vind ik een mooi project met meerdere mooie kanten, daarom verdient het een kans.”
Marith Volp: “Het gaat over gezondheid, dat is belangrijk. Zelfredzaamheid is in het project verwerkt. Je geeft mensen de middelen om hun leven zelf vorm te geven.
Robbert Huijsman: “Ik vraag me nog af of het slim is je te concentreren op alleen fietsen."
Tanja Jess: “Vervoer is duidelijk belangrijk, mensen leggen er kilometers af. In het project is ook een plaats voor werkverschaffing, fietsenmakers, dat is typisch iets wat goed kan werken.”
BOEK BUDDIES - BIBLIOTHEEK AANZET, GEMEENTEN ZUID HOLLAND
Kinderen (8-12 jaar) lezen voor aan demente of kwetsbare ouderen en asieldieren – ontwikkelen en oefenen leesvaardigheden – boost zelfvertrouwen – inspreken luisterboeken - prettig gezelschap en ontspanning voor ouderen – socialiseren asieldieren
Reacties van de jury:
Marith Volp: “Voorlezen verbindt. Je kunt leren van elkaar en de schoonheid van taal beter te gaan zien.”
Tanja Jess: “Ik heb de gesprekken met mijn oma altijd heel waardevol gevonden. De interactie met ouderen is verrijkend, denk ik.”
Robbert Huijsman: “Goed dat er aandacht is voor gezelschap voor ouderen. Met een toenemende vraag naar ouderenzorg betekent dit project een mooie toevoeging.”
Tot slot een uitnodiging
De jury vindt de drie projecten, zoals ze nu zijn ingezonden, een nominatie volledig waard. Voor een vlammende finalepresentatie moedigen ze de inzenders aan na te denken over enkele vragen: wanneer is je project geslaagd? Welke droom realiseer je daarmee? Droom eens door, wat is het perspectief van je project? Wat hoop je los te maken op langere termijn – en in welk opzicht kan het anderen inspireren en daadwerkelijk als VOORbeeld fungeren? Na een avond van inspirerende gesprekken neemt de jury afscheid van elkaar.
Tot ziens bij de finalepresentaties op 16 juni 2016!