11 December 2024
Waar is Carola VOOR?
VOOR ondersteunt organisaties en kandidaten die van betekenis willen zijn voor de samenleving. Onze manier van werving & selectie zorgt altijd voor de juiste persoon op de juiste plek. Want VOOR vraagt door: Wat wil je bereiken? Wat is jouw drijfveer? We bevragen niet alleen onze opdrachtgevers en kandidaten. Oók onze partners komen aan de beurt. Deze keer beantwoordt VOORpartner Carola Roos de vraag: waar ben jij VOOR?
Carola was de allereerste VOORpartner. Dit jaar viert ze haar 10-jarig jubileum. Toen ze zich in 2014 bij VOOR aansloot, had ze al verschillende organisaties vanbinnen gezien. Iets wat haar goed van pas komt bij haar werk als werving-en-selectieadviseur. Daardoor is ze bekend met verschillende organisatievormen en bedrijfsculturen. “Na mijn studie Bestuurskunde in Rotterdam begon ik als (junior) organisatieadviseur bij 2 verschillende adviesbureau”, vertelt ze. “Ik werkte vooral voor de publieke sector. Daarna maakte ik de overstap naar werving-en-selectiebureau Funktiemediair, waar ik Marieke, Michel en Jan Willem – de oprichters van VOOR – leerde kennen. In die tijd had ik veel gesprekken met managers en dacht: dat is misschien ook wel iets voor mij.”
Consultatiebureau
Ze kwam als manager bij een consultatiebureau in Rotterdam terecht. “Als ik nu op die periode terugkijk, moet ik wel om mezelf lachen”, vervolgt ze. “Ik had geen achtergrond in de zorg, was best eigenwijs en ongeduldig en vooral bezig met hoe dingen anders konden. Ik ging volledig voorbij aan de historie van het bedrijf. Ik wilde dóór. Nu denk ik: dat had ik anders moeten aanpakken. Maar het was wel heel leerzaam. Ik heb in die tijd ontdekt waar mijn kracht ligt, maar ook waar ik niet goed in ben.”
Na 4 jaar maakte Carola de switch naar het onderwijs, een vakgebied dat altijd al haar interesse had. Ze werd docent bij de opleiding Facility Management van de Hogeschool Rotterdam. Later werd ze manager Externe Betrekkingen van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving, ook van de Hogeschool. “In die laatste rol was het mijn taak om het praktijkonderwijs rijker te maken en beter te laten aansluiten op de toekomst. Ik vond het interessant om mee bezig te zijn, maar het werd niet meer zo leuk als het lesgeven. Daarom besloot ik iets anders te gaan doen.”
Toevallig kwam Carola in die periode haar oud-collega Marieke tegen, die net met VOOR was gestart. “Ze zei: ‘Je moet bij ons komen werken’. Na een paar goede gesprekken, verdeelde ik mijn tijd 50/50 over VOOR en de Hogeschool. Het ondernemerschap was nieuw voor me en ik had nog behoefte aan de zekerheid van een vaste baan. Maar algauw werd ik 100% VOOR.”
De kracht van het wervingsprofiel
In eerste instantie deed VOOR alleen de werving en selectie voor interim-opdrachten. Maar er was ook veel vraag naar werving en selectie voor vaste dienstverbanden. Iets wat helemaal bij Carola past, dus zij sprong in dat gat. “De werkwijze bij Vast is anders dan bij Interim. De procedure voor een vaste baan duurt langer. Ook besteden we nóg meer tijd aan het maken van een goed wervingsprofiel: Hoe beschrijf je een functie aantrekkelijk én eerlijk? Wat voor kandidaat is er nodig voor deze functie? Wie past er bij deze organisatie? Wie voegt echt iets toe? Hoe beter het profiel, hoe beter kandidaten zich erin herkennen en hoe beter je samen kunt afwegen of deze functie bij hen past. Verder ben ik ervan overtuigd dat als organisaties zich herkennen in wat ze zoeken, ze beter in staat zijn om een goede kandidaat te selecteren.”
Tijdens gesprekken met organisaties en kandidaten vraagt Carola altijd door. Ook naar dingen waar mensen misschien liever niet over praten. “Pas als een kandidaat helemaal zichzelf is, ontstaat er verbinding”, vindt ze. “Ik wil wat nog niet aan de oppervlakte is gekomen, boven tafel krijgen. Daarbij ben ik heel vasthoudend. Dat had ik als kind al. Mijn moeder zei altijd: ‘Carola is meer eerlijk dan beleefd’. Ik neem geen genoegen met een verkooppraatje maar wil weten hoe het echt zit. Waar zitten de risico’s bij een organisatie, in een functie en bij een kandidaat? Pas als je het eerlijke verhaal kent, kun je een goede match maken. Daarom ben ik vóór verbinding vanuit nieuwsgierigheid.”
Geoliede machine
Omdat Carola de allereerste VOORpartner was, heeft ze de organisatie zien ontwikkelen. “In eerste instantie was ik helemaal niet voor groei”, bekent ze. “We hebben het toch gezellig samen, dacht ik. Waarom zouden we daar verandering in brengen? We waren een geoliede machine en ik zag op tegen de stroefheid die de samenwerking met nieuwe mensen in het begin met zich meebrengt. Maar tegenwoordig zie ik in dat verandering en groei juist iets opleveren. Én ik heb er een heleboel fijne collega’s bij gekregen.”
Wat Carola ook opvalt, is dat VOOR in de afgelopen jaren steeds rijker en veelzijdiger is geworden. “Omdat we nu met 19 partners zijn, kunnen we onze opdrachtgevers nóg beter helpen, want we hebben veel verschillende expertises in huis. En het lukt ons ook om echt VOOR te blijven. Dat komt ook doordat Marieke en Jan Willem de kernwaarden heel goed uitdragen. Een voorbeeld voor mij.”
Grenzen
In de 10 jaar bij VOOR heeft Carola ook een moeilijke periode doorgemaakt. “In 2018 kreeg ik een zware depressie. Het was een moeilijke tijd, maar gelukkig kon ik rekenen op de steun van mijn collega’s. Als ik nu op die periode terugkijk, zie ik dat het me veel heeft gebracht. Ik luister beter naar mezelf en heb geleerd om mijn grenzen aan te geven. Daardoor zit ik veel beter in mijn vel en ben ik eigenlijk steeds meer mezelf geworden.”
Toch gaat Carola nog weleens een grens over, want sinds 2 jaar doet ze aan openwaterzwemmen. ’s Winters in de Kralingse Plas en ’s zomers in de Maas. “Nog steeds denk ik als ik met 3 graden op de steiger sta: Waarom doe ik dit? Maar na afloop voel ik me heerlijk. Dus ik blijf het doen.”
Waar ze ook erg van geniet, is haar vrijwilligerswerk voor (Gelijk)waardig Herstel. Deze stichting brengt de schade in kaart die de slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben geleden. “Ik help deze mensen om hun verhaal goed op papier te zetten, zodat zij compensatie krijgen. Heel belangrijk en waardevol werk, waar ik graag aan bijdraag.”
Tekst: Martina Langeveld