1 March 2022
VOORbeeld: hoe is het met de winnaar van 2020?
‘De kern van wat Buddy to Buddy doet, is een isolement doorbreken van nieuwkomers in Nederland,’ vertelt initiatiefnemer Armijn van Roon. Sinds enkele jaren koppelt Buddy to Buddy vluchtelingen aan stadgenoten om de eenzaamheid van de eerstgenoemde groep tegen te gaan. ‘Maar tijdens corona was de situatie voor iedereen hetzelfde, niet alleen de nieuwkomers, maar ook de Nederlandse buddy’s hebben ervaren hoe het is om in een sociaal isolement te zitten.’ Armijn van Roon vertelt dat het ondanks de beperkende maatregelen toch lukte om veel buddy’s met elkaar te verbinden.
Gelijkwaardigheid
Buddy to Buddy won de zevende editie van de VOORbeeld-verkiezing. Zij ontvingen € 81.400 (bijna driekwart van het beschikbare bedrag in 2020) als ondersteuning om hun ambities te realiseren. Omdat het ‘…mensen uit hun bubbel haalt en gelijkwaardigheid creëert’, aldus Tanja Jess namens de vijfkoppige jury van de VOORbeeld-verkiezing. Zij doelde op het belangrijke uitgangspunt van Buddy to Buddy dat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen, van elkaar kunnen leren en elkaars wereld vergroten.
Van start in nieuwe steden
‘Toen we de VOORbeeld-verkiezing in het najaar van 2020 wonnen, hebben we aangegeven dat we in drie nieuwe steden zouden starten. Inmiddels kan ik melden dat we méér hebben kunnen doen.’ Armijn van Roon vertelt dat de coronamaatregelen de uitbouw van activiteiten wel uitdagend was, maar dat ze niet stil hebben gezeten. ‘In het najaar van 2021 zijn we van start gegaan in vijf nieuwe gemeenten, namelijk Amersfoort, Leeuwarden, Rotterdam, Nijmegen en Utrechtse Heuvelrug.’ Daarmee is Buddy to Buddy inmiddels in twaalf steden succesvol actief. Het inmiddels beproefde Buddy to buddy-traject duurt vier maanden waarbij mensen aan elkaar gekoppeld worden op basis van gedeelde interesses.
Maatschappelijke diensttijd
‘Daarnaast hebben we mede dankzij het geld van VOOR ook een ander project kunnen starten’, voegt Armijn van Roon toe. ‘We hebben een nieuw traject vormgegeven waarmee jongeren van 14 tot 27 jaar hun vrijwillige maatschappelijke diensttijd als buddy en mede-organisator kunnen invullen. Zij vormen een potentiële doelgroep nieuwe buddy’s en hun bereidheid om deel te nemen is groot. Daar is echter wel goede en gerichte ondersteuning bij nodig. Die extra begeleiding, in de vorm van een traject op maat, is er nu; zo maken we steeds meer jongeren vertrouwd met deze vorm van vrijwilligerswerk en ontdekken ze daarbij hoe dat hun blikveld kan vergroten en hun leven kan verrijken.’
Boost
‘De deelname aan de VOORbeeld-verkiezing op zich gaf ons in 2020 al een mooie boost’, vertelt medeoprichter Ilonka de Haan, actief in het landelijke team van Buddy to Buddy. ‘Het heeft veel energie losgemaakt, bij het indienen van het project, bij het verzamelen van stemmen in de openbare stemronde en bij de voorbereiding van onze presentatie aan de jury in de finale. We hadden veel contact met elkaar en dat heeft de onderlinge verbinding in het team van Buddy to Buddy verder versterkt. Dat we ook nog eens winnaar werden, was natuurlijk helemaal geweldig.’ Zij vertelt dat de betrokkenheid van VOOR bovendien meer heeft opgeleverd dan de geldprijs. ‘Ook in de vorm van netwerkcontacten heeft VOOR ons ondersteund. Het is mede dankzij de contacten van Marieke van VOOR dat we nu ook in Rotterdam van start kunnen gaan.’ Ze voegt eraan toe dat zij inmiddels ook met VOOR over een werving- en selectievraag hebben kunnen sparren. ‘Het was een warme ontmoeting’, besluit Ilonka de Haan.
Wat kan er wel-mentaliteit
De beperktere mogelijkheden voor fysiek contact in de afgelopen periode maakten het lastig om de activiteiten van Buddy to Buddy voort te zetten. ‘Zo hadden we natuurlijk te maken met gemeenten die wel iets terughoudender waren‘, vertelt Armijn van Roon. ‘Maar onze mentaliteit is altijd om te kijken naar ‘wat kan er wel’. Er zijn nieuwe vormen gevonden om contacten te onderhouden, zoals één-op-één-ontmoetingen, onder meer digitaal en bijvoorbeeld tijdens een stadswandeling.’
Ook VOORpartners actief als buddy’s
Trots vertellen Armijn van Roon en Ilonka de Haan dat in oktober 2021 het Buddy to Buddytraject in Rotterdam van start ging, een van de vijf nieuwe steden (bekijk deze video voor een impressie). In maart 2022 start hier de tweede matchingsronde en dan zullen ook VOORpartners Marieke en Carola zelf als buddy actief deelnemen. In een volgende update laten we je graag meebeleven wat de buddy-ervaring hen brengt. Ben je ook geïnteresseerd geraakt, lees op buddytobuddy.nl hoe het werkt en waar je ook kunt deelnemen als buddy.
Meld je project aan voor de editie van 2022
VOOR geeft 10% van de volledige omzet aan projecten waar de wereld mooier van wordt. In 2022 is er weer een VOORbeeld-verkiezing, dit keer is het thema ‘VOOR een gezonde samenleving’. Lees hier meer informatie over het thema, hoe je deelneemt met jouw project – en kans maakt op een deel van het geldbedrag. In 2022 is er maar liefst € 245.000 te verdelen over drie projecten. Online aanmelden van projecten kan vanaf eind maart 2022 op de website van VOOR, mail info@voor.nl om een inzendformulier aan te vragen.