23 March 2015
Waar ben jij VOOR?
23 maart, eerste werkdag van het voorjaar: een mooie gelegenheid om een dag lang alleen maar VOOR te zijn.
Of kun je het ook overdrijven? Positief denken heeft niet bij iedereen een positieve associatie. Sommige zelfhulpboeken –de ‘Amerikaanse school’ - beloven dat je het leven kunt leiden wat je wilt. Daarbij vergeten ze voor ‘t gemak dat shit happens. Misschien zijn sommigen wat doorgeslagen in hun geloof in maakbaarheid van het leven. Als reactie daarop is een interessant tegengeluid ontstaan. Onder meer Oliver Burkeman schrijft erover in zijn boek ‘The Antidote, Hapiness for people who can’t stand positive thinking’. Hij is kritisch over het deel van geluksindustrie die negatieve gedachten en emoties lijkt te willen uitbannen terwijl ze – zo betoogt hij – er mogen zijn. Ook schrijfster Barbara Ehrenreich begon de strijd tegen het positief denken in haar boek Bright Sided (How positive thinking is undermining America). Doorgeslagen optimisme zorgt voor onrealistische verwachtingen, onwil om ook tegenslag onder ogen te zien en werkte – in haar visie - uiteindelijk zelfs een economische crisis in de hand.
Constructief
Wat als optimisten én pessimisten allebei VOOR zijn? Hoe ver kunnen ze dan komen? Pessimisme kan soms nuttig zijn. Onderzoek leert dat pessimisten langer leven dan optimisten. ('Ik was er al bang voor,' denkt de ras-pessimist nu?). De pessimist is beter in het inschatten van risico's, terwijl een optimist eerder een potentieel gevaar over het hoofd ziet. Defensief pessimisme is productief, is te lezen in het boek The Positive Power of Negative thinking, gebaseerd op grondig onderzoek. In een ander psychologisch onderzoek wordt de term ‘mental contrasting’ gebruikt: het vermogen om ook obstakels te zien om de juiste uitdagingen aan te gaan en tijdverspilling te vermijden.
Samenwerken
Belangrijkste is dat optimisten en pessimisten ver kunnen komen als ze samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan de eerste vliegtuigen - die kunnen toch alleen dankzij optimisme van de grond gekomen zijn? Echter, dankzij mensen die meer oog hebben voor risico’s is de burgerluchtvaart groot geworden. Veel grote projecten beginnen met optimisme. Menig bouwwerk, brug, dijk of wolkenkrabber moet wel door een optimist in gang gezet zijn. Tegelijk is het goed dat iemand met een meer pessimistische instelling zich bemoeit met de afronding. Als alles maar in een constructieve sfeer verloopt waarin mensen in de basis niet tegen zijn, maar VOOR. Daarom nodigt VOOR iedereen uit om op 23 maart, de eerste werkdag van het VOORjaar, de hele dag alleen maar VOOR te zijn. Het werkt aanstekelijk. Is iemand in je omgeving tegen? Vraag dan: "En waar ben ji VOOR?"
Dit is een initiatief van VOOR. VOOR wil een positieve beweging in de maatschappij op gang brengen. Als bedrijf doen we dat door bemiddeling van professionals (voor tijdelijke opdrachten en vaste functies) die iets willen betekenen voor een opdrachtgever en voor de maatschappij als geheel. Met ons hele netwerk geven we elk jaar 10% van onze omzet aan een project waar de wereld mooier van wordt.
Lees ook de andere columns ‘Een positieve kijk is goed voor groei’.