21 June 2019
Winnaar VOORbeeld-verkiezing 2019
Op donderdagavond 20 juni jl. won het project ‘Maak muziek voor ouderen mogelijk’ van ouderenzorgorganisatie Florence de VOORbeeld-verkiezing 2019. Daarmee ontvangen zij maar liefst € 68.837,- van VOOR. De twee andere genomineerde projecten, ‘Waterbewustzijn bij kinderen’ en 'Dress for Succes Utrecht' ontvangen elk € 10.000,-. Het project van Florence heeft als doel vitale 60-plussers vitaal te houden - en tegelijk sociale contacten, netwerk en dagstructuur te bieden - door ze in de gelegenheid te stellen muziek te maken in een band, koor of orkest. De muziekuitvoeringen zijn ook weer een plezier voor een grote groep ouderen in verpleeghuizen en woonzorgcentra.
Actrice Julika Marijn verzorgde weer de presentatie van de feestelijke finale van de VOORbeeld-verkiezing. De uitgenodigde relaties van VOOR kregen eerst een inspirerend verhaal over de Vegetarische Slager. De winnaar van de VOORbeeld-verkiezing van vorig jaar, stichting Mtangani, deed kort verslag. Daarna presenteerden de drie genomineerden hun project.
De drie genomineerden:
1. Waterbewustzijn bij kinderen - Watersportverbond
Lespakket 'De Wereld van Water' waarmee scholieren onderwerpen als klimaat, schoon water en veiligheid verkennen, maar ook bijvoorbeeld teamspirit komt aan bod.
2. More Success VOOR Dress - DressforSuccessUtrecht
Vrijwilligersorganisatie die advies, ondersteuning én een representatieve outfit biedt aan mensen met een minimum of geen inkomen die op sollicitatiegesprek gaan.
3. Maak muziek voor ouderen mogelijk - Florence
Met plezier muziek maken en luisteren (koor, orkest en bands) om vitale 60-plussers vitaal te houden - en tegelijk sociale contacten, netwerk en dagstructuur te bieden.
Alweer de 6e editie van de VOORbeeld-verkiezing 2019
Het was alweer de zesde editie van de VOORbeeld-verkiezing. VOOR doneert elk jaar 10%*) van de volledige omzet aan projecten waar de wereld mooier van wordt. De 28 inzendingen van de editie 2019 zijn allen VOORbeelden van lokale betrokkenheid, van doorzettingsvermogen en creativiteit. Ook zijn het VOORbeelden van wat je met een netwerk kunt betekenen. VOOR geeft met de VOORbeeld-verkiezing vorm aan haar ambitie om zaken doen en goed doen te combineren.
Van 26 maart tot 11 april kon iedereen met een Facebook en LinkedIn-account stemmen op de 28 deelnemede projecten. In de openbare stemronde werd 3577 keer via LinkedIn gestemd en 5907 keer via Facebook. Zo ontstond een top tien. Het project van het Watersportverbond bereikte met maar liefst 17.113 punten de nummer 1-positie en was daarmee verzekerd van een nominatie. De jury koos uit de top tien nog twee projecten die zij de nominatie het meeste waard vonden.
Presentaties met verrassingen
De feestelijke finale van de VOORbeeld-verkiezing bestond uit presentaties van de genomineerde projecten. De jury was vol lof over het enthousiasme en de creativiteit en daadkracht die het Watersportverbond liet zien. Na de presentatie van DressforSucces lieten drie mensen uit hun doelgroep in een korte 'modeshow' zien hoe Dressforsucces voor hen het verschil had gemaakt bij hun sollicitatie. Voor de presentatie van Florence bleek er zelfs een zevenkoppige jazzband achter een gordijn klaar te staan voor een kort live optreden. Trompetist Guus (88) vertelde hoe twintig jaar lang de mantelzorg voor zijn zieke vrouw al zijn tijd en energie kostte en hij niet aan muziek toekwam. Na haar overlijden viel hij in een diep gat, maar pakte de draad van het musiceren op en kon weer genieten van het leven. Zangeres Jenny (bijna 70) gaf aan dat ze in het vijfjarige bestaan van de band één keer de wekelijke repetitie had gemist vanwege vakantie, zo enthousiast was ze over het zingen. Ouderenzorgorganisatie Florence helpt bands onder meer bij het opstarten, zorgt voor een dirigent of bandleider, begeleidt de band en organiseert optredens overal in het land (voor ouderen).
Complimenten
Na de presentaties moest de jury (Tanja Jess, Marith Volp, Omar Munie en Robbert Huijsman) beslissen welk project de hoofdprijs mocht ontvangen. 'Ik heb echt een beetje buikpijn van deze verantwoordelijkheid', zei jurylid Marith Volp die namens de jury verslag deed van hun beslissing. 'Het zijn allemaal mooie projecten en er is met energie aan de presentatie gewerkt.' Ze gaf ook complimenten voor hoe de genomineerden inzicht in hun projectplannen hebben gegeven. De juryleden hadden namelijk bij de nominaties laten weten welke vragen ze nog graag beantwoord wilden hebben. 'Het is mooi om te zien hoe alle projecten met onze vragen en suggesties aan de slag zijn gegaan', gaf Marith Volp aan. Jurylid Omar Munie vertelde: 'We hebben gekeken voor welk project deze VOORbeeld-verkiezing een kans is op een eenmalige ondersteuning waarmee ze echt in een keer een flinke stap vooruit kunnen maken.' Dat werd, na zorgvuldig wikken en wegen, Florence. Intussen werden hamburgers van de Vegetarische Slager geserveerd voor de genodigden van de feestelijke finale, die weer plaatsvond bij Down Under in Nieuwegein.
Vegetarische slager
De aangekondigde gastspreker Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, was thuisgebleven vanwege de (onverwacht vroege) geboorte van zijn dochter. Gelukkig was mede-oprichter Niko Koffeman bereid het verhaal te doen. Hij vertelde hoe het idee ontstond op een Franse camping en in amper tien jaar is uitgegroeid tot een onderneming van formaat (nu onderdeel van Unilever). Sinds de oprichting in 2010 is de missie onveranderd: hoogwaardige culinaire producten maken, dieren bevrijden uit de voedselketen en de ecologische voetafdruk verkleinen. Koffeman vertelde onderhoudend hoe de Vegetarische Slager eigenwijze keuzes heeft gemaakt, maar wel met een grote ambitie: de grootste slager van de wereld worden. Hun basisidee was en is: een product maken wat lijkt op wat mensen met vlees gewend zijn, maar dan met plantaardige eiwitten. 'Alles wat je bij een slager kunt kopen, maar dan zonder dat er een dier aan te pas is gekomen', vatte Koffeman het samen. Het bleek al snel te voorzien in een enorme behoefte. Hij illustreerde hoe de Vegetarische Slager op social media steun kreeg. Tot slot aarzelde Koffeman niet om duidelijke statements te maken: 'De grootschalige veehouderij is een gepasseerd station. Mensen stappen massaal over op vegetarische producten die goed smaken en gezonder zijn dan vlees, zeker als die producten ook nog betaalbaarder worden dan vlees, en dat gaat gebeuren binnen tien jaar.'
Ben je ook VOOR?
Wil je meedoen met de VOORbeeld-verkiezing 2020? Opdrachtgevers en zelfstandig professionals die in 2019 met VOOR samenwerken voor wervingsopdrachten (voor vast en voor tijdelijk) mogen een project inzenden in de VOORbeeldverkiezing 2020. Steeds meer ambitieuze opdrachtgevers hebben positieve ervaring met de bemiddelingsformule van VOOR. Omdat ze snel en tegen een scherp tarief in contact komen met de best passende professional die hun organisatie kan versterken. Voor tijdelijk of voor vast; staf, managers, directie, bestuurders en toezichthouders. En omdat ze dan ook een project mogen inzenden voor de VOORbeeld-verkiezing. Interesse? Stuur ons een mail of neem contact op met een van de partners. Steeds meer mensen zijn VOOR.
Meer foto's en een uitgebreider verslag van de VOORbeeld-verkiezing volgen nog
*) min een aandeel in de organisatiekosten van de VOORbeeld-verkiezing