29 November 2023
Winnaars VOORbeeld-verkiezing 2022 aan het woord: Stichting Diabetes+
Stichting Diabetes+: “Het is belangrijk dat type 1 diabetes uit de schaduw van zijn ‘grote broer’ stapt”
De wereld een beetje mooier maken door zakendoen en goed doen te combineren. Dát is wat VOOR drijft. Dit doen we onder andere door het organiseren van de VOORbeeld-verkiezing. Van elke euro omzet gaat 10% naar maatschappelijke projecten die bijdragen aan een betere samenleving. Tijdens de feestelijke finale van de VOORbeeld-verkiezing, die om de 2 jaar wordt gehouden, wijst een deskundige jury de winnende projecten aan. De laatste VOORbeeld-verkiezing was in 2022. Hoe kijken de winnaars van toen terug op hun deelname en wat hebben ze met het geldbedrag gedaan? De komende maanden geven we een update.
Het beste halen uit elk leven met type 1 diabetes is het levensdoel van Cas de Heus, oprichter van de Stichting Diabetes+. In 2006 – hij is dan 32 – ontdekt hij dat hij type 1 diabetes heeft. Een diagnose die zijn wereld op zijn kop zet. Tegelijkertijd komt er ook een enorme vechtlust bij hem boven. Hij laat zich er door deze ziekte niet onder krijgen. Sterker nog: hij bedenkt een plan om mensen die hetzelfde doormaken als hij te helpen.
Achtbaan
“Vlak na mijn diagnose wist ik niet wat me overkwam”, begint Cas. “Ik kwam in een achtbaan terecht. Ineens stond mijn leven volledig in het teken van mijn ziekte. Ik was er 24 uur per dag, 7 dagen per week mee bezig. Als je type 1 diabetes krijgt, moet je maar liefst 640 dingen leren om met je ziekte om te gaan: Wanneer moet ik mezelf insuline toedienen? Wat is insuline eigenlijk? Wat is een hypo en wat is een hyper? Hoeveel koolhydraten zitten er in bepaalde voedingsmiddelen? Hoe vaak moet ik bewegen en waarom is dat belangrijk? Daarnaast heb je ook nog eens 180 beslismomenten per dag én zijn je bloedglucosewaarden afhankelijk van 42 factoren.”
Cas stelde zich voor hoe fijn het zou als hij terecht zou kunnen bij mensen die hetzelfde meemaakten als hij. Mensen aan wie hij vragen zou kunnen stellen en met wie hij ervaringen zou kunnen delen. “Helaas bestond zoiets niet in Nederland. Daarom besloot ik zelf een plan te schrijven voor een dergelijk platform. Door mijn drukke leven kwam het plan in de ijskast terecht, waar het jaren bleef liggen. Tot ik in 2019 voelde dat het tijd was om mijn droom werkelijkheid te maken.”
100 vrijwilligers
Op 20 september 2020 richtten Cas en zijn medeoprichters - Loes Heijmans en Wietske Wits - de stichting Diabetes+ op. Ze gingen er vol voor en dat wierp vruchten af. Inmiddels is Diabetes+ een CBF-erkend goed doel, lid van Goede Doelen Nederland, een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) én partner van verschillende grote ziekenhuizen. “Daarnaast hebben we 100 vrijwilligers, die zich allemaal met hart en ziel inzetten voor onze stichting”, vertelt Cas trots. “Het jaar 2022 was voor ons een belangrijk keerpunt. We maakten de omslag van vragen naar gevraagd worden. Tegenwoordig krijgen we heel veel informatieverzoeken en aanvragen om te spreken op symposia en tijdens webinars. Geweldig!”
Cas vindt het belangrijk dat type 1 diabetes uit de schaduw stapt van zijn ‘grote broer’: type 2 diabetes. “In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. 10% daarvan – 120.000 mensen – hebben type 1. Maar de meeste aandacht gaat naar type 2. Daar willen wij verandering in brengen. We willen deze mensen, onder wie ook veel kinderen, een gezicht geven. Want je ziet aan de buitenkant niet dat iemand type 1 diabetes heeft.”
Peer support
Stichting Diabetes+ richt zich volledig op peer support. “Alle vrijwilligers die aan onze stichting zijn verbonden, hebben zelf type 1 diabetes. Zij delen ervaringen en tips en voelen zich door elkaar gesteund. Dit is ook heel fijn voor mensen die net de diagnose type 1 diabetes hebben gehad. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat peer support positieve effecten heeft op de behandelresultaten. Nóg een reden om onze stichting in Nederland meer bekendheid te geven.”
Toen Cas door iemand uit zijn netwerk werd gewezen op de VOORbeeld-verkiezing, zag hij dit als een prachtige kans om zijn stichting in de schijnwerpers te zetten en tegelijkertijd geld in te zamelen voor een van de projecten. Cas: “Ik vind het fantastisch dat VOOR stichtingen en projecten een financieel steuntje in de rug geeft. Bovendien sluit de maatschappelijke betrokkenheid van VOOR perfect aan bij onze missie. Net als wij wil VOOR iets betekenen voor de samenleving.”
De stichting besloot haar deelname serieus aan te pakken. “Met een mooie, inspirerende video wisten we de eerste 100 stemmen in korte tijd binnen te halen”, vertelt Cas. “Daarna moesten we onze achterban mobiliseren om in de finale terecht te komen. Dat was ontzettend spannend, maar het lukte. Vervolgens hebben we alles uit de kast gehaald om een prachtige pitch te maken.”
42 explainervideo’s
Diabetes+ wilde het geld gebruiken om 42 explainervideo’s te maken over de 42 factoren die bloedglucosewaardes beïnvloeden. “Om ons verhaal kracht bij te zetten, lieten we 42 levensgrote kokers maken, met daarop de naam van een van die 42 factoren. Die stonden tijdens de pitch op het podium. We gooiden er opzettelijk een paar om, wat een domino-effect had. Zo wilden we duidelijk maken dat al die factoren met elkaar samenhangen. Als het met 1 factor misgaat, heeft dit effect op de overige factoren.”
De jury van de VOORbeeld-verkiezing beloonde Diabetes+ met een bedrag van € 10.000. “Daar waren we ontzettend blij mee”, vervolgt Cas. “Met het geld hebben we een deel van de eerste 15 video’s kunnen maken. In 1 minuut geven we uitleg over 1 van de 42 factoren. Denk aan puberteit, stress, alcohol en sport & beweging. We leggen uit wat de factor inhoudt en hoe je ermee omgaat. De video’s delen we op onze socials. Dit zorgt voor meer bekendheid over de ziekte én meer bewustwording. Ook mensen met type 2 diabetes en hun naasten profiteren hiervan. Natuurlijk moeten de overige 27 video’s er ook komen. Dus we zijn alweer druk bezig om daar geld voor in te zamelen.”
Reizende tentoonstelling
Behalve een mooi geldbedrag heeft de deelname aan de VOORbeeld-verkiezing de stichting nóg iets opgeleverd. Cas: “De kokers die we tijdens de pitch hebben gebruikt, vormen nu een reizende, educatieve tentoonstelling over de 42 factoren die bloedglucosewaardes beïnvloeden. Veel diabetespoli’s in Nederland zijn daarin geïnteresseerd. We hebben daarom nog een extra set laten maken, zodat er nu 2 tentoonstellingen door het land reizen. Een sterk staaltje van duurzaamheid en creativiteit!”
Tekst: Martina Langeveld