Eén VOORbeeld zegt meer dan duizend woorden.

Wij zijn VOOR.

VOORbeeld-verkiezing 2024

 

EEN GROENE SAMENLEVING, WIJ STEMMEN VOOR

Op woensdag 22 november 2023 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Een van de thema’s tijdens die verkiezingen is een groene samenleving. Met het uitbrengen van je stem kan je het beleid in Nederland voor de komende jaren een klein beetje beïnvloeden.

Wil je net als wij meer doen en zelf werk maken van een groene samenleving? Doe dan mee met de VOORbeeld-verkiezing 2024. In VOORbeeld-verkiezing 2024 doneren we naar verwachting ruim €375.000,- aan inspirerende en impactvolle projecten die een bijdrage leveren aan een groene samenleving. Vanaf maart 2024 kan je een project indienen en in juni 2024 kan je via onze site stemmen op het groene project van jouw keuze. Onze jury (Tanja Jess, Marianne Thieme, Jan Rotmans, Anousjka Imambaks en Simone Filippini) bepaalt daarna welke projecten genomineerd worden en kans maken op een prachtig geldbedrag.

WAT VERSTAAN WE ONDER EEN GROENE SAMENLEVING?

Een groene samenleving is van levensbelang voor mens en dier. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een groene leefomgeving gelukkiger en gezonder zijn. Veel gemeenten en organisaties hebben te kampen met verstening met als gevolg onder meer ondraaglijke warmte in de zomer, fijnstof, geluidsoverlast, wateroverlast, verlies aan biodiversiteit en een verhoogde kans op ziekten. Op het platteland kom je megastallen en/of monoculturen tegen, wordt er op dieren in het wild gejaagd en heeft de natuur het zwaar. Mensen kunnen last krijgen van onder meer stank, fijnstof, het spuiten van gif en zien steeds minder een diversiteit aan wilde planten en dieren zoals vlinders, bijen en hommels. Ook zie je een toenemende zorg over de vervuilende industrieën in de omgeving. Binnen het thema groene samenleving dragen we bij aan een groene, regeneratieve en klimaatneutrale economie die een positieve impact heeft op mens, dier en omgeving.

Kortom, we zijn op zoek naar projecten die onze samenleving, de directe leefomgeving, energievoorziening en onze economie kunnen vergroenen. Projecten die met een eenmalige donatie blijvend impact kunnen maken en daarbij in staat zijn om zoveel mogelijk mensen te betrekken uit alle lagen van de bevolking. Binnen dit thema gaan we op zoek naar projecten die een positieve, groene impact hebben op de samenleving en op mensen en organisaties.

DE BELANGRIJKSE MIJLPALEN IN DE VOORBEELD-VERKIEZING 2024

  1. INZENDEN PROJECTEN WAAR DE WERELD MOOIER VAN WORDT  |  van maart t/m mei 2024 kunnen projecten  zich aanmelden met een korte omschrijving en een projectbegroting.
     
  2. OPENBARE STEMRONDE  |  juni 2024  | deelnemende projecten proberen zoveel mogelijk stemmen te werven voor hun project. Iedereen  kan gedurende twee weken stemmen op zijn/haar favoriete project(en).
     
  3. NOMINEREN  |  juli 2024  |  Na de openbare stemronde kiest de de jury 5 genomineerde projecten uit de 15 projecten met de meeste stemmen.
     
  4. FEESTELIJKE FINALE  |  17 oktober 2024  |  De 5 genomineerden presenteren hun project en beantwoorden de vragen die ze van de jury hebben meegekregen. Aan het einde van de avond kiest de jury welke projecten een mooi geldbedrag winnen. 

 

Heb je ideeën of zelfs een (project)plan? Doe dan mee aan de VOORbeeld-verkiezing 2024.  Of attendeer mensen en organisaties in jouw omgeving op de VOORbeeld-verkiezing zodat zij mee kunnen doen. Meer informatie vind je hier. Je kan ook een (video)belafspraak maken voor meer informatie met Jan Willem ten Hagen (janwillem@voor.nl)