Nieuws.

20 November 2018

Keniaanse kinderen zijn de echte winnaars in de VOORbeeld-verkiezing 2018

In juni 2018 won de stichting Mtangani de VOORbeeld-verkiezing en ontving € 48.076,- voor de realisatie van hun nieuwe project: de opening van een middelbare school in Mtangani. Welke stappen hebben zij inmiddels kunnen zetten?

Malindi is een stad van zo’n honderdduizend inwoners aan de oostkust van Kenia. ‘Mtangani is een buitenwijk, eigenlijk een soort sloppenwijk aan de rand van deze stad’, vertelt Corien Norder, voorzitter van de stichting Mtangani. Zij was in 2005 met haar gezin op reis in Kenia. ‘Mijn beroep is kraamverzorgster en ik dacht: dan neem ik wat kraampakketten mee voor de mensen daar. Zo kwam ik in Mtangani om de spullen af te leveren en maakte uiteindelijk kennis met een lokale contactpersoon.’ Om een lang verhaal kort te maken: er kwam een stichting die een basisschool realiseerde. De stichting draait volledig op vrijwilligers, reizen naar Kenia betalen zij zelf, en het doel is om zoveel mogelijk de lokale economie te stimuleren. Ook hebben zij een vrijwilliger ter plekke. ‘Ik werk samen met een Italiaanse vrouw die zes maanden per jaar in Mtangani woont. Zij spreekt Swahili, dat is cruciaal. Je moet echt weten hoe je de mensen aanspreekt.’

Bouw school is gestart

Voorzitter Corien Norder kon zelf niet bij de feestelijke finale van de  VOORbeeld-verkiezing zijn. ‘Ik wist niet wat ik hoorde. Het is geweldig om als kleine stichting zo’n bedrag te mogen ontvangen.’ Dankzij het geld van het VOOR-netwerk kon de bouw van de middelbare school starten. ‘In juli begon de lokale aannemer met wie we al tien jaar samenwerken. Door het slechte weer in de afgelopen maanden, de straten stonden hier blank vanwege de vele regen, heeft de bouw wel wat vertraging opgelopen maar het loopt lekker’, vertelt Corien Norder. Het plan was om in januari 2019 (een schooljaar loopt in de Kenia van januari t/m december) te starten met de eerste groep leerlingen. Er is echter onverwachte vertraging vanwege beslissingen van de Keniaanse overheid. ‘Het is Afrika, je kunt niet alles uitstippelen’, zegt ze.

Extra tijd voor de voorbereiding

‘Het onderwijssysteem verandert per 1 januari 2019, wat betekent dat er nieuwe boeken moeten komen, maar die zijn nog niet te bestellen. Andere scholen gebruiken zolang hun oude boeken, alleen die hebben wij als nieuwe school natuurlijk niet. We gaan ze ook niet aanschaffen voor een korte tijd.’ Bovendien is er per komend schooljaar bepaald dat elke publieke school moet kiezen: jongensschool of meisjesschool. ‘Die keuze willen wij niet maken. Wij willen er zijn voor alle kinderen die bij ons op de basisschool hebben gezeten. Het gevolg is dat we een privéschool worden.’ Corien Norder vertelt dat ze nu een jaar extra hebben om alles nog beter voor te bereiden voor een start op 1 januari 2020. ‘Op zich is dat prettig, we zijn zo hard gegroeid in de afgelopen jaren.’

Mtangani is een VOORbeeld voor de regio

De basisschool draait inmiddels goed. In totaal krijgen bijna vierhonderd leerlingen er les in klassen van zo’n dertig leerlingen (bekijk de klassenfoto’s: https://www.stichtingmtangani.nl/sponsorproject/sponsor-een-kind/. Voor Keniaanse begrippen zijn dat kleine klassen, wat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. Ook werkt Mtangani samen met een stichting die de ontwikkeling ondersteunt van leraren, management en de schooldirecteur. ‘Dat loopt heel goed in onze school. Vanuit onze locatie gaan ze nu ook andere scholen benaderen. Mtangani is daarmee een voorbeeld voor andere scholen in de omgeving aan het worden. Zo gaan we echt iets veranderen in de regio’, vertelt een enthousiaste Corien Norder.

Doorstromen naar de middelbare school

Als de middelbare school in januari 2020 van start gaat, zal ruim de helft tot driekwart van de kinderen uit groep 8 ernaar kunnen doorstromen, verwacht zij. ‘We krijgen de klassen makkelijk vol. De school heeft een goede naam in de omgeving. Vanaf het begin halen de kinderen hier mooie cijfers.’ Ambitie genoeg. ‘Ik zou na de middelbare school ook wel beroepsonderwijs willen aanbieden”, zegt Corien Norder. ‘Maar laten we eerst de middelbare school goed neerzetten. De bouw afronden, de inrichting op orde krijgen. Met lesmateriaal en computers zijn we nog bezig. We doen wat we kunnen en werken niet met een groot einddoel, maar als je ziet wat we met basisonderwijs in een paar jaar bereikt hebben, dat is ongelofelijk.’

VOOR is er trots op namens alle opdrachtgevers en zelfstandig professionals te mogen bijdragen aan goede scholing voor de kinderen van Mtangani. Op de website van de stichting Mtangani kun je de vorderingen volgen.

Ben je ook VOOR?

Interesse om ook een project in te zenden voor de VOORbeeld-verkiezing? VOOR doneert ook komend jaar weer 10% van de volledige jaaromzet aan projecten waar de wereld mooier van wordt. In de 2019-editie van de VOORbeeld-verkiezing geldt als voorwaarde dat een project op Nederland gericht moet zijn. Of anders gezegd: het maakt Nederland een beetje mooier.

Wie mag inzenden voor de VOORbeeld-verkiezing 2019? Elke opdrachtgever voor wie we in 2018 een manager, stafmedewerker, directeur, bestuurder of toezichthouder mochten werven (voor tijdelijk of vast). Dus ook wie in de resterende maanden van 2018 nog een opdracht bij ons onderbrengt, kan nog meedoen. Je mag een project uit de eigen organisatie inzenden of een ‘geadopteerd’ project. Op dit moment is er al € 72.513,- beschikbaar. Daarvan gaat het grootste deel naar het winnende project, de twee andere genomineerden ontvangen elk € 10.000,-. Wil je dit jaar nog een wervingsopdracht (voor een vacature of een interim-opdracht) bij VOOR onderbrengen? Dat kan natuurlijk. Als wij uiterlijk op 31 december 2018 je opdracht ontvangen, mag je ook een project inzenden voor de VOORbeeld-verkiezing 2019. Meer ambitieuze opdrachtgevers hebben positieve ervaring met de bemiddelingsformule van VOOR. Omdat ze snel in contact komen met de best passende professional die hun organisatie kan versterken. Voor tijdelijk of voor vast; staf, managers, directie, bestuurders en toezichthouders. Het netwerk van VOOR groeit snel. Interesse? Stuur ons een mail of neem contact op met een van de partners. Steeds meer mensen zijn VOOR.

 

Terug

Archief

26 November 2018

Ook Sutfene is VOOR

5 November 2018

Ook Els is VOOR

VOOR opdracht
2 November 2018

VOOR is FD Gazelle!

1 Oktober 2018

Ook Barry is VOOR

9 Juli 2018

Ook Edo is VOOR

4 Juni 2018

Ook HOOG is VOOR

5 Maart 2018

Ook Assist is VOOR

VOORbeeld
6 December 2017

Zoekactie naar geld geslaagd

VOOR opdracht
7 November 2017

VOORbeeldig leiderschap – wij zijn VOOR

VOOR opdracht
6 November 2017

Ook Reinaerde is VOOR

VOOR opdracht
2 Oktober 2017

Ook Aliantus Oud Seyst is VOOR

4 September 2017

Ook HVO-Querido is VOOR

6 Februari 2017

Ook Middin is VOOR

18 December 2016

Ook Treant is VOOR

28 November 2016

Ook Stimenz is VOOR

7 Augustus 2016

Ook Tragel is VOOR

13 Juni 2016

Ook Boekoe is VOOR

21 Maart 2016

VOORjaar!

23 Maart 2015

Waar ben jij VOOR?

22 Maart 2015

VOOR de vooruitgang

5 Januari 2014

VOORgroet 2014