Nieuws.

27 Oktober 2016

Goed bezig voor de zorg in Gambia

Winnaar VOORbeeldverkiezing Wheels for Health

In juni dit jaar won ‘Wheels for Health’ de VOORbeeldverkiezing 2016. Hun project draaide om transportmiddelen voor een ziekenhuis in Gambia. Wheels for Health ontving een cheque van ruim € 25.000,-. Hoe is dat in Gambia aangekomen? En welke stappen heeft de stichting kunnen maken?

“In het ziekenhuis konden ze het nauwelijks bevatten”, vertelt Ellen van Schaik. Zij is bestuurslid van de stichting Wheels for Health en zelfstandig professional (ZPer). Collega ZPer en medebestuurslid Yvonne Ramakers zond het project in voor de VOORbeeldverkiezing. “De betrokken ziekenhuizen zijn enorm blij en konden er niet over uit. Om een idee te geven: een medewerker verdient daar € 200 – 300 per maand. € 25.000 is alsof je hier een miljoen in de loterij wint.”

Gambiaanse binnenland

VOOR doneert elk jaar 10% van haar omzet aan een project waar de wereld mooier van wordt. De jury koos na de spannende finale met drie genomineerden voor Wheels for Health. “De stichting Wheels for Health heeft als doelstelling om alle ziekenhuizen in Gambia van transport te voorzien”, vertelt Ellen van Schaik, als eerste in het Sulayman Junkung General Hospital (SJGH). Medewerkers van het ziekenhuis worden in de gelegenheid gesteld om met microkrediet een fiets te kopen. Daarmee wordt het woon/werkverkeer minder vermoeiend en tijdrovend. Zowel hun werk als hun privéleven is erbij gebaat. Zij hebben het heel hard nodig. Het ziekenhuis ligt in de binnenlanden van Gambia. Medewerkers wonen vele kilometers van hun werk.”

Medewerkers worden eigenaar

Half oktober bracht Ellen van Schaik weer een werkbezoek aan Gambia en bezocht twee ziekenhuizen. “Er zijn inmiddels honderd fietsen uitgeleverd voor woon/werkverkeer. Op de wachtlijst staan nog ongeveer 100 mensen. Ook zij zullen komende tijd over een fiets  kunnen beschikken. De medewerkers worden eigenaar van de fiets. Ze zorgen er dan beter voor.”

Pick up-truck, motor en ambulance

Behalve fietsen voor medewerkers, maakte Wheels for Health meer mogelijk. “Er is een pick up truck aangekocht voor vervoer van mensen en medische hulpmiddelen. In de tussentijd heeft een van de ziekenhuizen (Sulayman Junkung General Hospital) te kennen gegeven een motorfiets aan te willen schaffen. Dat bleek voor nog geen € 1.000 mogelijk te zijn. Medewerkers kunnen nu snel naar posten (een soort poliklinieken) in het binnenland en naar patiënten thuis, die niet in staat zijn om naar het ziekenhuis te komen.” Verder zit de aanschaf van een tweede ambulance in de planning. “De verwachting is dat die in november/december aangeschaft kan worden. Het wordt waarschijnlijk een tweedehands ambulance uit Engeland. Ook de aankoop daarvan gebeurt zorgvuldig. Eind dit jaar kan de auto worden verscheept naar Gambia”, licht Ellen van Schaik toe.

Lokale economie

Ze benadrukt dat de stichting Wheels for Health slechts op de achtergrond aanwezig is. “Alleen een transactie tussen een handelaar in Engeland en een westerse stichting, daar worden de mensen in Gambia niet wijzer van. Tijdens mijn studie bedrijfskunde heb ik het vak ontwikkelingseconomie gedaan. Daar leerde ik al dat het effectiever is om de lokale economie te stimuleren. De mensen zijn tot veel in staat, alleen hebben ze de financiële middelen niet. Een Gambiaans transportbedrijf legt daarom de contacten met Engeland, zodat de lokale economie wordt gesteund.” Met het bedrag van de VOORbeeldverkiezing kan Wheels for Health een groot verschil maken. “De aanschaf van de auto is eenmalig. Het geld voor de fietsen komt weer terug, medewerkers betalen die in 24 maanden af met een kleine salarisreductie. Onderhoud van de fietsen, de auto en de motor leveren lokale werkgelegenheid op. Met de accountant van het ziekenhuis bespreken we hoe op langere termijn continuïteit te creëren valt door voor de auto’s reserveringen te doen in een transportfonds, in de vorm van een afschrijving van 1/10e van de aankoopprijs per jaar. Die man is hoogopgeleid en snapt het precies”, vertelt een enthousiaste Ellen van Schaik. “Ik steek er veel energie in, samen met de twee andere bestuursleden en Yvonne Ramakers, als actieve vrijwilliger van de stichting. Het is emotioneel om ter plekke te zien wat het doet voor de mensen en het ziekenhuis. Dat geeft heel voldaan gevoel. Het is bijzonder om mee te maken, ik houd alles bij in een dagboek.”

Geïnspireerd geraakt?

Elke opdrachtgever die bij VOOR een opdracht onderbrengt (om de beste professional voor vast of voor tijdelijk te vinden), mag een project indienen voor de VOORbeeldverkiezing. De winnaar maakt kans op 10% van de omzet van VOOR om het project te realiseren. De teller staat inmiddels bijna op € 30.000,-. Welk project uiteindelijk wint, dat bepalen de stemmers in de openbare stemronde en de jury. Terug

Archief

17 Januari 2019

Ook Ridder is VOOR

26 November 2018

Ook Sutfene is VOOR

5 November 2018

Ook Els is VOOR

VOOR opdracht
2 November 2018

VOOR is FD Gazelle!

1 Oktober 2018

Ook Barry is VOOR

9 Juli 2018

Ook Edo is VOOR

4 Juni 2018

Ook HOOG is VOOR

5 Maart 2018

Ook Assist is VOOR

VOORbeeld
6 December 2017

Zoekactie naar geld geslaagd

VOOR opdracht
7 November 2017

VOORbeeldig leiderschap – wij zijn VOOR

VOOR opdracht
6 November 2017

Ook Reinaerde is VOOR

VOOR opdracht
2 Oktober 2017

Ook Aliantus Oud Seyst is VOOR

4 September 2017

Ook HVO-Querido is VOOR

6 Februari 2017

Ook Middin is VOOR

18 December 2016

Ook Treant is VOOR

28 November 2016

Ook Stimenz is VOOR

7 Augustus 2016

Ook Tragel is VOOR

13 Juni 2016

Ook Boekoe is VOOR

21 Maart 2016

VOORjaar!

23 Maart 2015

Waar ben jij VOOR?

22 Maart 2015

VOOR de vooruitgang

5 Januari 2014

VOORgroet 2014